A Priori Brut - Sergi Colet - 75 cl
Spannende biologische bubbel met rijp citrus in de neus. Verfijnd, mooi droog, brede smaak met tropisch fruit en een goede mousse.
Proefnotitie van Harold Hamersma in de Grote Hamersma
Zijn eigenzinnige druivenkeuze heeft er toe geleid dat het gebruik van 'cava' op het etiket hem door de officiële instanties is ontzegd. Maar het feit dat de ook zo wars van regeltjes zijnde Ferran Adriá [El Bulli - red] juist deze biologische, frivole, verfijnde, zacht geparfumeerde wijn als het huisbelletje voor El Bulli selecteerde, vergoedde natuurlijk veel. Cijfer: 9
De wijnmaker: Sergi Colet
Sergi Colet is een eigenwijze producent die sinds 2004 zijn wijnen niet meer als cava wenst te verkopen, omdat hij de eisen die de officiële instanties aan deze mousserende wijn stellen onvoldoende vindt. Samen met veertien andere producenten maakt hij nu Clàssic Penedès. En dat schept verplichtingen. Het gebruik van andere druiven dan de voor cava voorgeschreven druiven is toegestaan. Wel moet hij tenminste 15 maanden fleslagering aanhouden, in plaats van de gebruikelijke 9 maanden voor cava. Oogstjaar en datum van dégorgement (de dag dat de gistprop uit de hals is verwijderd en de kurk op de fles is gedaan) moeten vermeld worden om zo de drinker te behoeden voor te oude flessen. En ook biologisch wijngaardenieren is verplicht. Bron: Harold Hamersma in het NRC van 3 en 4 mei 2014
Biologisch
Uiteraard worden de rendementen zeer laag gehouden: Niet alleen door doelgericht te snoeien, maar ook door zacht te persen: we persen slechts tot 40%. De rijping sur lie duurt ook langer dan bij de doorsnee-cava of gelijk welke schuimwijn, aldus Sergi. Bron: Harold Hamersma